4 Nisan 2011 Pazartesi

Bir İnsanın Zaafı Olmak

"Bana zaafın olduğum söyleme, bu çok büyük sorumluluk" dedi küçük kız...
Sevgimin veya vazgeçilmezliğinin ağırlığını taşımak istemiyordu. Kendi yaşamından, kendi zaaflarından dolayı farkındaydı bu yükün nasıl ağır olduğunu. Aslında bana bunu söylerken bile benden istediği şeyin imkansızlığını çok iyi biliyordu. Sevilmenin de ötesinde duruyor 'birinin zaafı' olmak..Çünkü sevdikçe, bağlandıkça, zaafın oldukça daha çok hassaslaşıyor insan. Hassaslaştıkça daha çok hata yapıyor veya daha çok yıpratıyor kendini..Zaaflar korkutucudur, zordur, isteseniz de kurtulamadığınız duygulardır. Ama yine de insanların bazen "zayıflık" olarak tanımladıkları zaaflar aslında insanın kalbindeki en güzel duygulardan biridir. Çünkü bilirsiniz ki; öfkelerin, kırgınlıkların, içinde tuttuğun hiçbir olumsuzluk seni "O"ndan vazgeçirmez. Zaafın senin vazgeçilmezindir. Açıklaması yoktur, sebebi yoktur. Kontrol altında tutamazsın, hem tutmak da istemezsin. Bazen bir dosta, bazen karşı cinse, bir şehre, bir ülkeye, bir yiyeceğe yani herhangi bir varlığa duyabileceğin "zaaf" ların belki de seni sen yapan, tamamlayan şeylerdir. Üstelik zaaf duyduğun varlık kimi zaman seni ve duygularını haketmez bile. En sağlam iradeli insanları bile yıkar, yerle bir eder. Zaafını bilen kişi seni kolayca incitebilecek gücü de elinde tutan kişidir. Acı tatlı getirdiklerine rağmen kabullenerek severek yaşamalıyız zaaflarımızla. Çünkü yaşamın bize verdiği sonsuz armağanlardır onlar. 
Peki ya karşındaki insanın zaafı olduğunu bilmenin bedeli nedir? Onun hassaslığından çekinip kendini sürekli kontrol altında tutma çabası...Ve bu çaba yüzünden doğal tepkilerini verememek mi? Çünkü sen onun özelisin, sana karşı çok hassas. Söylediğin en küçük şey bile onu kırabilir, incitebilir. Bir başkası söylese hiç umursamayacak bir cümleyi sen söylediğinde dünyası yıkılabilir. Tüm bu düşünceler aklının köşesinden hiç çıkmaz ve her defasında gözlerinde gördüğün en küçük karaltı, senin de canını acıtır, fenadır...
'Bana zaafın olduğumu söyleme" diyen küçük kız; iyi kötü tüm yönlerine rağmen elimize kalan sadece bu gerçekle birlikte yaşamak. Öyle çok seviliyorsun ki sen; belki zor senin için ama bu sorumluluğa katlanmak zorundasın, çünkü ben sevgimi bir ömür kalbimde taşıyacağım. 

Hiç yorum yok: